برای مطالعه به ادامه مطلب مراجعه کنید.


درباره دیزی های سنگی

دیزی سنگی یا به گویش مشهدی ها هرکاره نوعی ظرف سنگی است که از آن برای طبخ غذاهای آبدار همانند آبگوشت، خورش، آش، سوپ و دیگر غذاهایی از این قبیل استفاده میشود.

نوع اصل این ظروف با سنگی از کوه های اطراف مشهد بنام سرپانتین تهیه میشود و به همین دلیل سعی دیزی سنگی را فقط از مشهد خریداری کنید.


امام رضا (ع) و دیزی سنگی

روایت است در هنگام بدو ورود امام رضا علیه السلام به مشهد آن زمان، عده ای مشغول کندن سنگ از کوه های آنجا و تهیه ظروفی سنگی بودند.

امام برای صرف غذا پیش آنان دعوت شد و پس از صرف غذای خوش طعم آنان بر روی آن کوه دست گذاشتند و فرمودند : { خدایا این کوه را مایه برکت مردم قرار بده!}

در حال حاضر نیز به برکت دعای امام رضا این سنگ هم برای عده ای کار آفرینی کرده و هم از آن ظروف سنگی (دیزی سنگی) تولید میشود که حاوی خواص مهمی است که در ادامه مطلب به آن اشاره میکنیم.


خواص دیزی های سنگی

این ظروف علاوه بر اینکه طعم خوبی به غذا میدهند، دارای دو رگه آهن و منیزیم نیز میباشند که از کم خونی و پوکی استخوان جلوگیری میکند.

در قدیم مردم برای افرادی که کم خونی داشتند، یک میخ در چای شان می انداختند یا تکه کوچکی آهن در غذایشان می انداختند و بعد از طبخ آن را بر می داشتند. حال که امروزه صحت این قضیه به اثبات رسیده است ظروف سنگی راه بسیار موثری برای جلوگیری از کم خونی است.


آیا دیزی سنگی باعث ایجاد سنگ کلیه میشود؟

دیزی های سنگی ممکن است مقدار بسیار کمی در ایجاد سنگ کلیه موثر باشند اما این مقدار به قدری پایین است که با نوشیدن معمولی و روزانه آب دفع میشود، پس در نتیجه می توان گفت دیزی های سنگی تاثیری در ایجاد سنگ کلیه نخواهند داشت.


نحوه آب بندی دیزی سنگی

روش های بسیاری برای آب بندی این ظروف وجود دارد. اما روش قطعی و امتحان شده آن به شرح زیر است:

ابتدا خاک های درون دیزی را با یک دستمال پاک کنید.

سپس تمام سطح دیزی از جمله درب، بیرون و داخل آن را با پارچه ای آغشته به روغن (روغن خوراکی) چرب نمایید.

بعد از آن دیزی چرب شده را به مدت 2 روز در مجاورت آفتاب یا محلی گرم (کنار بخاری یا شوفاژ) قرار دهید تا روغن جذب آن شود.

بعد از انجام مراحل بالا دیزی قابل استفاده است.


خرید یک دیزی سنگی خوب

از انجا که معرفی فروشنده ای معتبر در اینجا به منظره تبلیغ محسوب میشود و نویسنده اجازه تبلیغ ندارد، فقط نکات مهم برای خرید دیزی به شرح ذیل بیان میشود :

سعی کنید دیزی رگه های سفید بزرگ نداشته باشد، زیرا احتمال ترک خوردن از همان نواحی بسیار بالاست.

سعی کنید از مراکزی خرید کنید که تحت نظارت میراث فرهنگی یا سازمان صنایع دستی باشد.

در هنگام خرید دیزی سنگی بسته بندی یا کارت ضمانت برای دیزی به شما ارائه شود.

طبق چیزی در ابتدای متن گفته شد حتما دیزی را از مشهد خریداری کنید تا از اصالت و مرغوبیت آن مطمِِئن شوید.




  • نویسنده و محقق : سبحان نصیری
  • منتشر : NexusTM.Blog.ir
  • دانلود این متن به صورت PDF
  •  چنانچه مشکلی در نوشته یا لینک های دانلود پیدا کردید، یا حتی نیاز به راهنمایی داشتید از بخش نظرات (در پایین هر مطلب) آن را مطرح نمایید.